Posts

السلام عليكم

Resepi Rendang Mommy

Mudah, ringkas dan sedap. Resepi untuk rujukan setahun sekali. Simpan di sini untuk dikongsi. Satukan semua dalam kuali : 2kg daging batang pinang 2kg santan (1 1/2 kg) 1 sudu besar ketumbar & jintan (blend) 1 senduk besar cili kisar instant Kerisik 2 sudu besar Bahan kisar: 10 biji Bawang merah 5 biji bawang putih 4 hiris lengkuas 1 biji kunyit sebesar ibu jari 2 hiris halia sebesar ibu jari Campur bahan kisar ke dalam daging, masuk santan, ketumbar dan jintan.  Rendang hampir 80% kering masukkan daun-daun di bawah serta perasakan masam dan manisnya biar seimbang : Daun limau purut 5 helai Daun kunyit 2 helai (hiris) Garam Asam jawa Kiub ayam

Resepi Kuih Bom

Image
Bahan A :  1 2/3 cawan air panas 2 sdb gula 1 sk garam Bahan B : 1 cawan Tepung beras 3 cawan Tepung pulut Caranya : Satukan bahan A dan masukkan ke dalam bahan B Tips goreng elak meletup :  Masukkan kuih dalam kuali yang ada minyak kemudian baru hidupkan api.

Motor RXZ Tersadai Reput Berubah Wajah

Image
Bukanlah peminat mana-mana motor dan kali terakhir bawa motor rasanya 15 tahun yang lepas. Walaupun di rumah ini motor laki aku bersilih ganti. Tapi haram sebiji pun aku tak pernah cuba bawa sebabnya takut. Motor terakhirnya adalah ysuku biru buat ulang-alik kerja Singapore 3 tahun lepas. Motor itu pun dah lama jual. Penghujung 2019 adik bagitahu tentang hajat ingin menjual RXZ kesayangannya. Kondisi dah tersadai lama sebab sejak motor itu tak hidup berkurun lama memang dia tak hantar pun  repair  kebetulan rosak ngam-ngam dia nak kahwin masa itu.. Jadi motor terbiar berpanas dan berhujan begitu saja. Jadi dia suruh aku buka harga. Aku bukalah harga, ada ke patut dia marah cakap “mahal sangat”. Patutnya aku yang cakap macam tu. Eh terbalik hagagaga. Oklah, sebab aku kakak yang baik.. oklah bagi dia sendiri buka harga. Setelah dia buka harga, dia pun setuju maka bermulanya proses mengangkut motor tersebut dari Muar bawa balik JB untuk proses repair & restore. Ber

Kembali Ke Tadika Dan Sambung Drama Airmata

Image
Kembali bersiaran. Panjang kisahnya diringkaskan. Daniel Zareef berumur 5 tahun pada 2020. Bersekolah di sebuah tadika swasta. Tadika yang sama si abang pernah belajar pada 3 tahun lepas. Jadi Daniel Zareef sangat terkenal di tadika sebab adik kepada bekas anak murid cikgu-cikgu di situ dan terkenal sebab pernah tidur masa cikgu sedang mengajar. Sebelum PKP bermula memang setiap hari berdrama airmata nak ke tadika. Beberapa hari lepas, pihak sekolah telefon mommy sama ada akan hantar Daniel Zareef semula ke tadika atau tidak? Maka Mommy dah setuju dengan tidak akan hantar dia ke tadika. Sebab si abang pun belum lagi kembali ke sekolah. Memang dalam hati dah niat kalau abang tak naik sekolah lagi, adik pun tak akan pergi sekolah. Confirm drama akan lagi teruk bila setiap hari dia akan pertikaikan kenapa abang tak sekolah, dia pula kena pergi sekolah. Ok lahhh berhenti tadika. Mommy tak kisah pun. Daddy pun ok je kalau tahun depan baru mula semula ke tadika. Buku-buku untuk

Tanam Pokok Nanas Dari Mahkotanya

Image
Awal pagi dah pegang cangkul dan sarung tangan. Kebetulan malam tadi sampai ke pagi hujan turun dan terkenangkan tanah melembut dan senang kerja-kerja mencangkul nanti. Lama dah berhajat nak pindahkan pokok nanas dari pasu ke tanah.  Ada satu uncle rajin bagi buah-buahan yang dia tanam. Selalu bagi buah nanas dan belimbing. Kebetulan setiap nanas yang uncle bagi masih ada crown lagi.  Tips : Crown yang dipotong dari buah, rendam dalam cawan plastik Ikea. Letak 1/3 air dan dibiarkan selama 2-3 minggu akan muncul akar-akar seperti ini di bawahnya. Ini pokok yang dah besar, tanam pada pertengahan 2019 dan hasil dari crown juga. Nampak kurus sangat mungkin kurang baja dan pasu sempit.  Hmm. Malu kat cacing, korek macam ni. Dah lama betul tak pegang cangkul, rasa berat semacam. Dah tu banyak pula nyamuk ikut. Hiduplah dengan bangga. Jangan, malu-malu ye Tak tahu jarak antara satu sama lain ok ke tidak. Takpelah kita cuba dulu. Agak-ag

Sentiasa Guna Softener Untuk Mood Yang Lebih Baik

Image
Sebulan kebelakangan ini setiap hari hujan, macam biasa masalah setiap kali musim hujan ialah baju yang lambat kering dan kadang-kadang 2 hari pun masih tak kering lagi.  Baju yang lambat kering akan meninggalkan bau busuk dan hapak. Bau yang sangat tak menyenangkan dan semua orang dalam rumah tak suka!  Ada pelbagai pilihan pewangi pakaian di pasaran dan yang menjadi pilihan terkini mestilah TOP Plush Ultra Concentrated Fabric Conditioner sebab botolnya yang cantik. Kemunculan TOP Plush telah mencipta kategori baru dari kategori penjagaan dobi perapi kain di Malaysia ini. TOP Plush Ultra Concentrate Fabric Conditioner menggunakan teknologi pelembap FibreTech dan Scent Micropod yang hebat dari Jepun yang dapat menjadikan kain yang dicuci lebih lembut dan wangi sehingga 100 hari dan dapat mengurangkan kedutan pada pakaian, senang nak iron baju jimat masa berbanding kalau tak letak softener!  Spring Blush, Glamourous Magnolia, Morning Breeze, Scarlet Passion dan lagi sa

Cara Menjimatkan Sabun Cuci Pinggan Jenis Pes

Image
Sabun cuci pinggan sebulan guna sampai 2 bekas. Dulu sebelum PKP rasanya sebekas boleh tahan sebulan. Suka guna sabun cuci pinggan bekas kecil 400g. Sabun basuh pinggan dari dulu lagi memang suka guna Topvalu Dishwashing Paste . Sebab pes dia jenis lembut dan tak keras berketul macam batu sampai susah nak calit pada span. Rupanya ada cara untuk jimatkannya. Dah cuba buat dan guna cara ini sejak sebulan yang lalu. Memang jimat! Awal pagi tadi buat lagi sekali untuk dikongsikan di blog ini. Senang betul diy tak sampai 5 minit dah siap.  Cuma perlukan gunting & pemutar skru. Kalau tak ada pemutar skru pun tak apa boleh guna alat lain contohnya dawai atau paku Potong guna gunting bahagian tepi border penutup sabun cuci pinggan tersebut Hasilnya akan jadi seperti ini, ok dah boleh buang sebab bahagian tepi tidak diperlukan. Panaskan pada api hujung pemutar skru, sepanas yang boleh Cucuk hujung pemutar skru yang telah dipanaskan ke penutup yang telah digunt